Ontstaan
Bij het ontstaan van de jaarlijkse bedevaart naar Halle, werden de bedevaarders van de "Confrerie van Halle" bij hun thuiskomst verwelkomd met een soort volksfeest, de Terekenkermis genaamd. Ook werd om geld te verzamelen voor een speciaal doel (bijvoorbeeld voor de parochiale school), wel al eens een "Vlaamse kermis" ingericht.
Maar het was pas in 1953, bij een frisse pint in het toen nieuwe parochiehuis "Ons Huis", dat men onder leiding van onderpastoor Van der Wulst, besloot om van deze Vlaamse kermis een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Met medewerking van alle parochiale verenigingen, vooral de scouts, werden deze eerste parochiefeesten een groot succes.
Van 1955 af werd het een parochiale Vlaamse kermis ten voordele van de uitbouw van Ons Huis, de parochiale school, en later voor het bouwen van jeugdlokalen, voor de Sint-Lutgardkerk en de Kiemerclub.
Steeds kon men rekenen op een organiserend comité, en een groot aantal medewerkers. Als vaste kern was er de ploeg "techniekers", mensen afkomstig uit de toen nog bloeiende toneelbond, die zorgden voor de opbouw van tentjes, podium, tapinstallatie, frietkot?, afgewerkt met prachtig geschilderde decors.
Dit alles gebeurde in "Ons Huis": in open lucht op de binnenkoer, in het café, in de zaal, in het jeugdhuis, in de kelder? overal was er wat te beleven. In 1976 werd door de "techniekers" een eigen tent gebouwd, waarmee de ganse binnenkoer kon overdekt worden.
TerekenFeesten vandaag.
In augustus 2013 werden de zestigste "TerekenFeesten" gevierd, en daar zijn we terecht trots op. Waar vroeger elke parochie een jaarlijks feest had (Don Bosco feesten, Patersfeesten, ?) , is nu Tereken de enige overblijvende parochie die deze traditie heeft kunnen volhouden.
Natuurlijk zijn de TerekenFeesten geëvolueerd. In het begin kon je enkel in het overvolle café een pintje drinken, had je een toneelvoorstelling in de zaal (vb: "de vliegende dame"), en was er volks vermaak in tentjes op de koer: een schietkraam, pottenkraam, viskraam, poppenkraam... Later waren er dansavonden met orkest of DJ's in een volle tent, en de jeugd kon terecht in de kelder en het jeugdhuis. In de zaal kon je dan een lekkere pannenkoek of bord rijstpap eten, en was een restaurant à la carte en een bodega voor wie iets meer kon uitgeven.
De laatste jaren zijn het vooral de gezellige eetmalen die veel volk trekken, en kan je "blijven plakken" in een druppelkot of café-chantant. Ook een optreden van een bekende artiest voor senioren zorgt voor een gevulde zaal, en soms is er een swingende ontspanningsavond.
Is het programma dan al veranderd in de loop der jaren, het enthousiasme van de vrijwilligers is nog steeds zoals in het prille begin. Het is dank zij de inzet van velen, dat Tereken dit jubileum kon vieren in een feestzaal die prachtig vernieuwd werd in 2000 (met de opbrengst van vele jaren TerekenFeesten).
Ook het doel van de feesten is onveranderd:
- het samenbrengen van mensen in een gezellige en feestelijke sfeer,
- zorgen dat er "geld in 't bakje" komt voor het onderhoud van de gebouwen van onze geloofsgemeenschap.
Het comité en de medewerkers verwachten je op de volgende TerekenFeesten !